Posti toi tiistaina paksun kirjeen, joka kertoi, että syksyllä askeleni suuntaavat Helsingin yliopistoon. Pääsin sisään lukemaan suomen kieltä (kotimaisen kirjallisuuden pääsykokeessa en ollut jostain tehtävästä saanut riittävää pistemäärää, mikä hiukan kummastuttaa). Nyt, kun sosiologian tulosten julkistamiseen on vielä vajaat kaksi viikkoa, mietin kovasti, pitäisikö minun vain vastaanottaa tuo opiskelupaikka vai odottaa niitä sosiologian tuloksia. Jos vastaanottaisin paikan nyt, voisin alkaa jo hoitaa kaikkia asioita, joita minun on pakko hoitaa ennen opintojen alkua.
Kun muut opiskelijat voivat mennä yliopistolle orientaatioviikon alussa miltei autuaan tietämättöminä tulevasta ja luottaa, että kyllä kaikki selviää, minun on hoidettava aika monta asiaa sitä ennen.
Täytyy hakea lisää liikkumistaidon tunteja, jotta yliopiston rakennukset tulisivat tutuiksi.
Täytyy suunnitella aika pitkälle, mitä aion opiskella ensimmäisenä vuotenani – ainakin syksyllä, jotta ehdin saada tarvittavat kurssikirjat Celiasta.
Täytyy hakea kuntoutusrahaa Kelasta. Ja selvittää, voinko saada nuoren kuntoutusrahalleni jatkoa, vai onko se pelkkä kura nyt sitten.
Täytyy niin ikään hakea Kelasta uusia apuvälineitä. Nykyinen tietokoneeni alkaa vähitellen olla elinkaarensa lopussa. Apuvälineitä varten pitäisi hakea myös apuvälinekartoitusta, ja siitä minä en tiedä mitään.
Täytyy miettiä, kuinka paljon mahdan tarvita avustajaa opinnoissani ja miten sen hoidan: etsinkö uutta avustajaa vai saako herra M vaan enemmän työtä (voisi mennä hankalaksi, hänkin kun yliopistoon pääsi).
täytyy tehdä vielä ehkä jotain muutakin, johon en ole varautunut. Ainakin kirjoittautua yliopistoon.
Mutta tämä kaikki joutaa kai nyt odottaa, kun elättelen – ehkä turhaan – toiveita siitä, että olisin päässyt myös sosiologiaan. Voin toki aloittaa jo joidenkin Kelan lomakkeiden täytön ja selvittää, mitä kaikkea niissä tulee olla liitteenä. Onneksi on näkövammaisia kavereita, jotka opiskelevat yliopistossa. Voin aina kysyä heiltä, kuinka asiat hoituivat.
Jännäksi opintojen alku menee myös siinä tapauksessa, jos pääsenkin Lontooseen paralympialaisiin. Silloin olen Lontoossa, kun pitäisi olla orjentaatioviikolla yliopistolla. No, turha sitä on miettiä ennen elokuun 1. päivää, jolloin tulee tieto, onko kansainvälinen paralympiakomitea (IBC) myöntänyt minulle villin kortin.
Onnittelut sisäänpääsystä!
VastaaPoistaAsioilla on tapansa järjestyä, varsinkin kun niitä hikihatussa järjestelee.
Tsemppiä isosti ja pidetään peukkuja villin kortin puolesta!
Paljon paljon onnea, Ronja! :)
VastaaPoistaHei onnea!
VastaaPoistaJos sosiologia on se, minne haluat, niin odota ihmeessä se pariviikkoinen. Ainakin yliopistolla suurin osa ihmisistä on joka tapauksessa lomalla heinäkuun ja varmaan Kelassa myös, joten asiat ottaa aikansa joka tapauksessa.
HY:n vammaispalveluissa on ihan skarppia väkeä ja ainakin mun osaltani erityisjärjestelyt on aina sujuneet hyvin. Asioita, joita voit tehdä valmiiksi, on
1. etsi ajantasaisin ja uusin lääkärintodistus ja ota siitä kopioita, koska sitä kysytään seka Kelassa että yliopistolla. Joskus yliopistolla on useita tahoja, jotka haluavat saada tämän maagisen paperin pyöriteltäväkseen.
2. Liikkumistaidon ohjauksesta tiedät varmasti paljon enemmän kuin minä, mutta minä ainakin olisin yhteydessä sossun vammaispalveluihin (tai kuka ikinä siitä päättääkin) ja kysyisin, voitko tehdä hakemuksen jo sillä perusteella, että olet yhden hyväksymiskirjeen saanut. Ja jos päätöksen saanti viivästyy, niin ainahan voit käyttää avustajaa ensialkuun oppaana.
3. Ole yhteydessä oman tiedekunnan opintoneuvojaan ja -suunnittelijaan (se on opintoneuvojan esimies ja tietää yleensä enemmän erityistapauksista). Todennäköisesti opinto-oppaat löytyvät sähköisenä ja ajantasaisena tiedekunnan verkkosivuilta (pdf-muodossa, joten etsi myös joku joka niitä voi lukea), joten voit aloittaa kirjalistojen laadinnan. Opinto-oppaassa on usein myös suosituslukujärjestys ainakin ekalle vuodelle.
4. Kirjalistan laadittuasi voit sitten selata Celian valikoimaa ja katso sitä thp:n (tai mikälie) tietokantaa myös, missä on niitä ihmisten itseskannaamia kirjoja, niistä on välillä yllättävän paljon iloa.
5. Päivitä avustaja-asiat ajan tasalle. Mun edellisessä avustajapäätöksessä (65h/kk) pelkästään opintoihin oli jyvitetty 40h/kk eli tosi paljon. Mun avustaja oli silminä kirjastossa etsimässä kirjoja yms ja tuotti noin puolet opiskelumateriaaleistani. Ts. tarvitset skannerin ja tekstintunnistusohjelman, jota avustaja voi käyttää kirjojen skannaamiseen.
6. Löydä avustaja. Tää onkin sitten helppoa, eh eh. Mutta jos löydät hyvän, jota kiinnostaa lisätyöt, niin mulla on tarkoituksena etsiä syyskuusta alkaen kaksi avustajaa omiin tarpeisiini, kunhan ensin löydän kodin, jotta voin hakea avustajaa, jotta sossu voi tehdä päätöksen, ennen kuin ryhdyn etsimään avustajaa. Eh eh.
Toivottavasti näistä eväistä on jotain apua!
Ronja kuten neitinomad sanoikin, kanttaa sekä odottaa, että alkaa tehdä valmisteluja. Näin pidät oven auki, mutta et sulje paniikissa ikkunaakaan. ;)
VastaaPoistaJa sitä villiä korttia odotellessa me pidetään peukalot ristissä. :D
Pitäähän mun sekin päivä nähä, kun paidan ja pepun toinen osa kilpailee olympialaisissa. ;)
Onnittelut!
VastaaPoistaKuten Neiti Nomad listasi, voit tehdä jo monia juttuja. Samalla voit odotella sen sosiologian.
Jos olet vielä 19, saat nuoren kuntoutusrahan. Sen saat, jos olet saanut opiskelupaikan ennen pyöreiden vuosien täyttämistä. Sulle pitää luultavasti päivittää henkilökohtainen opiskelu- ja kuntoutumissuunnitelma. Sen voinee hoitaa HUS:ssa kuntsarin kanssa.