lauantaina, tammikuuta 03, 2009

Huh, huh... Julkisuus.

On tämäkin tapa käyttää viimeinen lomasunnuntai.

Huomenna aamupäivällä tulee Keski-Uusimaa -lehden toimittaja haastattelemaan minua pistekirjoituksesta ja siitä, millainen merkitys sillä on minulle; missä asioissa yleensä käytän pisteitä ja sellaista. Puolen päivän jälkeen taas tulee YLE-uutisten toimittaja haastattelemaan minua siitä, kuinka käytän pistekirjoitusta opiskelussani. Että näin. Tuli vähän pakkosiivous huoneelleni.

Iih... En minä osaa vastata mitään fiksua!

Edit: YLE:n juttu tulee tänään (4.1) radiosta klo 17 Päivän peilissä.

Edit 2: Jos et radion ääreen ehtinyt oikeaan aikaan, löytyy juttu Areenasta. Aluksi on ulkomaanjutut, että kuunelkaa vaan kärsivällisesti. Minäkin siellä olen...

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun tiedät, milloin uutisten pätkä tulee ulos, niin kerrothan siitä täälläkin! Olisi tosi mielenkiintoista nähdä se :)

Terhi

Anonyymi kirjoitti...

Pätkä tulee radiosta, Päivän peilissä tänään viideltä.

Anonyymi kirjoitti...

Ylen nettisivujen uutisista löysin tänne linkin ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva juttu. :)

Anonyymi kirjoitti...

Törmäsin blogiisi tänään. Olen kirjoittanut samasta lukiosta 99. Pohdin tässä juuri, että aika villin rohkea olet. Tykkäsin Kallio-ajastani todella paljon, mutta enemmän se vaati kuin tavallinen lukio. En osaa ajatella miten paljon se vaatii sisua sinulta ylittää omat rajat uudestaan ja uudestaan, kun näkevällekin se oli jotain, minkä takia oma elämä piti nähdä ihan uudella tavalla. Tsemppiä! Bäheä olet. :)
-Mari-

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia. :) Bäheäksi minua on harvoin kuvailtu, jeah.

Varmana Kallio vaatii oikeasti enemmän kuin tavallinen lukio, ihmiset ovat jotenkin liian vapaamielisiä. Mutta ehkä minä saan joskus ylitettyä rajani niin moneen kertaan, ettei enää tarvitse. ;)

tyttism kirjoitti...

Hei moi! Ylen uutissivuilta minäkin tänne tieni löysin, loistavaa löytää joku kohtalontoveri! Tai no, itse vielä näen, mutta elelen parasta aikaa kiikun-kaakun tilassa, aikooko ainoa jäljellä oleva silmä jatkaa yhteistyötä vai ei... Lisään blogisi suosikkeihini oitis, tervetuloa vierailemaan omassani!

Tytti
ekoelamaa.blogspot.com

Vesa Linja-aho kirjoitti...

Löysin tänne Ylen nettisivujen kautta. Itse en ole näkövammainen, mutta Flash-kikkareiden yleistyminen häiritsee muutenkin: Flash-sivut esimerkiksi eivät (välttämättä) näy kännykän nettiselaimella ja latautuvat hitaasti. Lisäksi en näe yhtään hyvää syytä käyttää Flashia muissa kuin interaktiivisissa nettipeleissä tms. Visuaalisesti kauniit sivut voi tehdä ilman Flashiakin.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Löysin tänne sattumalta etsiessäni tietoa näkö- ja kuulovammojen kanssa elämisestä, ja tämä sinun blogisi oli kyllä täysosuma.

Opiskelen itse sairaanhoitaja-kätilöksi, ja ajattelin tässä jokin aika sitten että tahtoisin saada enemmän tietoa siitä miten ihmiset näkö- ja kuulovammojen kanssa hahmottavat maailmaa. Tulevassa ammatissani kun väistämättä joudun kohtaamaan kaikenlaisia ihmisiä ja toimimaan heidän kanssaan ja auttamaan heitä.

Viittomakieltä olen muutaman kurssin verran opiskellut joskus, joten kuulovammaisten arjesta ja arkipäiväisen elämän ongelmista minulla on jonkinlainen käsitys. Tämä sinun blogisi antoi minulle melko hyvän kuvan siitä, millaista on elää maailmassa näkemättä ympäristöään. Yllättävän vähän meille koulussa on ainakaan tähän mennessä kerrottu näkövammaisen kohtaamisesta ja niistä asioista joita tulisi osata huomioida. Toivottavasti myöhemmin opiskelujen ohessa lisää tietoa vielä tulee, sillä itse ainakin koen että vähintääkin hoitoalan ihmisillä tulisi olla perustiedot ja taidot erilaisten ihmisten kohtaamista ja heidän kanssaan toimimista varten.

Aion jatkossakin tekstejäsi seurailla ja vinkata tästä blogista myös eteenpäin, jotta muutkin asiasta kiinnostuneet saisivat lukea ajatuksistasi ja kokemuksistasi. Kaikkea hyvää sinulle, kirjoittelehan ahkerasti jatkossakin niin saan luettavaa;)

ps. Tietäisitkö mahdollisesti jotain muita blogeja, aiheeseen liittyen? Otan mielelläni vastaan vinkkejä mistä löytäisin vastaavaa luettavaa, siis kokemusperäisiä kirjoituksia näkövamman kanssa elämisestä (myös kirjat tms. käyvät!) Paljon antoisampaa ja avartavampaa luettavaa kuin lukea ulkopuolisen, ei-sokean/-heikkonäköisen kirjoituksia.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Luin jutun sokeiden kohtaamista netin käytön ongelmista Yle:n sivuilta. En ollut tullut ajatelleeksi, että flash-sovelmat ja muut kilkkeet voisivat aiheuttaa päänvaivaa muutenkin kuin näkönsä puolesta. Käytän itse Firefox-selainta ja olen asentanut siihen pari liitännäistä, jotka estävät kaikki mainoskuvat ja vilkkuvat animaatiot. Tämä ei tosin taida auttaa sokeaa netin käyttäjää, koska ne java-elementit ja muut sotkee lukulaitteiden toimintaa senkin jälkeen, kun ne on deaktivoitu. Sokeille pitäisi kehittää liitännäinen, joka kääntää nämä häiritseviä elementtejä sisältävät sivut apuvälineiden kanssa yhteensopiviksi tekstisivuiksi. Toivottavasti sellainen on teknisesti toteutettavissa.

Miriam kirjoitti...

Minä kanssa löysin tänne ylen nettisivujen kautta. :) Ja ihan vaan uteliaisuuttani tulin, mutta koska pidän omaakin blogia, niin jätän viestin. On (mun mielestä) aina kiva, kun joku on jättänyt viestiä... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Huh, huh...

Tytti: Kohtalotovereita on aina mukava löytää. :) Minäkin olen kokenut tuon kiikun-kaakun-näkemisen.

Vesa: Olen ihan samaa mieltä siitä, että ilman flashiakin voi tehdä visuaalisesti kauniita sivuja (näin vielä silloin, kun flashia ei oikeastaan käytetty missään). Minua itseäni häiritsee kyllä sekin, että moniin netissä oleviin tietokilpailuihin ja vastaaviin on myös tungettu flashia, vaikkei se oikeasti sitä vaatisi ja flashin takia minun on äärettömän vaikea käyttää niitä.

Anonyymi: Hienoa, että itse etsit tietoa näkö- ja kuulovam maisuudesta, aika harva sitä tekee. Minä toisaalta olen törmännyt vain lähinnä sairaanhoitajiin, jotka tuntevat asian, mutta se saattaa johtua enemmän siitä, että ne ovat olleet HYKS:in silmäpolilla...

Viittomakieli on kivaa.

Blogissani on jossain kohtaa laatikossa lista blogeja, joita luen. Niistä tällä hetkellä neljä on muiden näkkäreiden pitämiä.

Masameus: Periaatteessa noiden estäminen voisi auttaa edes jossain määrin, mutta muistaakseni siitä ponnahtelee sitten ponnahdusikkuna, joka kertoo estäneensä sivulta vastaavat härpellykset. Ja ponnahdusikkunatkaan eivät (minusta ainakaan) ole hirveän miellyttäviä.

Miriam: Onhan se kiva, kun joku on jättänyt viestin. :)

Kiitos kaikille kommentista. Pelottava määrä niitä tulikin...

tyttism kirjoitti...

Loistavaa, todellakin tiedän tuon tunteen! "Mun silmässä on kyllä sellanen iso musta läiskä jonka läpi ei näe, ettekö te siis näe silmässä mitään vikaa?" tai ne lääkiksen opiskelijat, jotka innokkaasti tutkailee silmälääkärin selän takaa "toi näyttää kyllä ihan klamydialta! entä mikä on toi musta ja metallinen?" ... ööh, onko mun silmässä joku musta ja metallinen?!

Mä muuten illalla pohdiskelin tätä vaatekauppa-asiaa, kun silmäilin sun postaustasi aiheesta. Itse vihaan vaateostoksia toistaiseksi lähinnä siitä syystä että sovituskopit on inhottavia ja väentungos ahdistavaa. Nykyään ei myöskään tee mieli liiemmin liikuskella juurikin sen takia kun ei oikein tiedä mitä näkee vai näkeekö mitään ja ihmisiä ja asioita vain yhtäkkiä putkahtelee eteen, vaikka "ei se kyllä äsken siinä ollut!". Niinpä musta on tullut nettishoppaaja. Tosin toinen mun nettishoppailun syistä on kyllä myös se, että haluan tukea pieniä kauppoja ja merkkejä ketjujen sijaan ja mahdollisuuksien mukaan ostaa Reilua Kauppaa. Nettikaupoissa, etenkin pienissä suomalaisissa, myös kerrotaan usein aika tarkasti sanallisesti sekä vaatteen ominaisuuksista että materiaaleista ja valmistusolosuhteista yms. Nettiostokset on myös siinä mielessä tasa-arvoisia, että kun tuotteesta on saatavilla vain kuva, sen kuvailemiseen menee ehkä vähemmän aikaa kuin jos pitää kuvailla kaupassa noin biljoona paitaa ja jokainen monesta eri suunnasta jne. Itse tykkään Karma Shopista, jonka osoite on simppelisti www.karmashop.fi, ja sivut on siinä määrin yksinkertaiset, että kuvittelisin niiden toimivan myös apuvälineillä. Noissa yhden tai kahden ihmisen pyörittämissä nettiputiikeissa on sekin kiva juttu, että liikkeen omistajaan saa yhteyden helposti ja voi antaa palautetta ja esittää toiveita, joilla kaupan sivuista saa toimivammat juurikin esim. apuvälineille.

tyttism kirjoitti...

Minä täällä taas, oon juuttunut riemuitsemaan sun tekstejä sen sijaan että opiskelisin, heh.. Mulle tuli tuosta sudokusta mieleen, että ainakin mun kaverilla on magneettisudoku, joka on varmaan ihan jostain marketista hankittu. Niiden magneettipalojen päälle voisi ehkä liimata pisteet? Mun sedälläni, joka on siis sokko myös, on ainakin ollut sellanen tarraneuhaan pisteillä kirjottaca härveli, jolla se merkkasi itse aikanaan rubikin kuution eri värit.

Tytti

Anonyymi kirjoitti...

Nettishoppailu voi olla ihan kivaa, en vielä niin tarkkaan tiedä. Alaikäisenä kun pitäisi olla aina vanhempien lupa tilaamiseen (ja minähän en mitään lupia jaksa aina käydä kysymässä). Täytyy karmashop käydä katsastamassa jossain välissä. En ole vielä hirveästi noihin putiikkeihin tutustunut, taikurikauppa on jo hieman tutuksi tullut, eikä se ole niin apuvälineystävällinen, mitä voisi olla.

Tuollainen magneettisudoku kuulostaa varsin kätevältä systeemiltä. Minulla on tässä ollut projektina leikellä lapuille niitä numeroita ja sinitarran ja koordinaatistopohjan kanssa muodostaa kunnon sudokutaulukku, mutten ole vielä saanut aikaan (sitäkään)...

Antti kirjoitti...

Hei,

Törmäsin mielenkiintoiseen keskusteluunne sattumalta ja huomasin puheenne nettivaatekaupoista.

Olen toinen Karmashop-verkkokaupan pitäjistä ja tämä aihe on itselleni täysin uusi. Voitteko kertoa miten verkkokauppamme "näkyy" teille? Ymmärsinkö oikein, että kaikki tekstimuodossa oleva informaatio välittyy teille?

Otan mielelläni vinkkejä vastaan siitä, miten voisimme verkkokauppaamme parantaa. Kiitos avusta jo etukäteen. Sähköpostini: karma[ät]karmashop.fi

Anonyymi kirjoitti...

Kiva että vinkit kelpaavat. ;) Laittelen paremmalla ajalla sähköpostia...