perjantaina, joulukuuta 04, 2009

Tonttuismi

Tonttuismi on aatesuunta, jonka kannattajia (tonttuisteja) on harmillisen vähän ympäri vuoden, mutta joulun aikaan tonttuismin kannatus leviää vähitellen. Parhaiten tonttuistin tunnistaa punaisesta hiippalakista, kulkusella tai ilman.

Tonttuismin ajatuksena on levittää iloista mieltä ympäristöön ja muistuttaa tulevasta joulusta. Tonttuistit ilahduttavat ihmisiä jo pelkästään punaisella päähineellään (etenkin kulkusen kanssa), tervehtimällä ja kiittämällä bussi- ja ratikkakuskeja, toivottamalla naapureille hyvät huomenet ja olemalla muutenkin ystävällisiä ihmisille erilaisissa arjen tilanteissa, kuten kaupan kassalla. Läheisiään tonttuismin kannattajat muistavat pienillä yllätyksillä, kirjeillä ja puheluilla - sekä tietysti itse leivotuilla piparkakuilla.

Tonttuismiin kuuluu läheisesti myös pieni salapoliisin työ, jotta tonttuistit osaavat ilahduttaa suurena tonttuismin juhlapäivänä lähimmäisiään juuri oikealla tavalla. Sivutuotteena tonttuistit saavat myös hyvää mieltä itselleen, vaikka tietysti päätavoitteena on toisten auttaminen ja ystävällisyys muita kohtaan, jotta suurena juhlapäivänä tonttuistien lahjakasat olisivat mahdollisimman suuria.

Muistakaa, tontut kurkkii!

(Ruotsinopettaja sanoi kokeen jälkeen, että hän tuli iloiseksi tonttulakistani; oli aamulla kieltänyt lastaan laittamasta tonttulakkia - mitä törkeää tonttuismin kieltämistä!)

Ei kommentteja: