tiistaina, huhtikuuta 22, 2014

Liikuteltavien mainostelineiden kohtalo on avoin

Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset teki viime vuonna kunnallisaloitteen siirrettävien mainostelineiden, tuttavallisemmin A-ständien, kieltämisestä Helsingissä. Minun piti tähän aiheeseen tarttua jo silloin, mutta se on jäänyt. Nyt, kun Helsingin rakennusvirasto on pistänyt aiheesta pystyyn verkkokyselyn ja Hesarikin siitä mainitsee, aion viimein sekoittaa lusikkani tähän soppaan.

Hesari aloittaa juttunsa: ”Näkövammaiset ovat esittäneet siirrettävien mainostelineiden kieltoa - -”. Valitettavasti me näkövammaiset emme ole aivan kaikessa homogeeninen ryhmä. Minä olen nimittäin tästä asiasta aivan eri mieltä kuin se joku porukka alueyhdistyksessäni, joka on mainostelineiden kieltoa lähtenyt ajamaan.

Rakennusviraston kyselyssä kysytään esimerkiksi, elävöittääkö mainostelineet katukuvaa. Siihen en osaa vastata mitään, mutta hyötyä niistä minulle kuitenkin on. En löytäisi yhteen lähikauppaani ilman kaupan ulkopuolella olevaa ständiä. Tai löydän, jos sahaan ensin kymmenen minuuttia edes takaisin tai hiplaan talon seinää pitkältä matkalta. Nyt minä bongaan mainostelineen ja tiedän, että kaupan ovi on heti sen jälkeen.

Lähikauppani ei ole ainut, jonka löytämisessä mainostelineet ovat minua auttaneet. Tällä hetkellä se on tosin arjessani yleisin paikka, jossa hyödyn ständistä. Vieraammassakin ympäristössä ständi kertoo minulle, että ”tässä taitaa olla joku liike”. Minä en siis missään nimessä halua, että A-ständit kielletään Helsingissä.

Huvittavaa oli eräänkin kerran, kun olin juuri lähikauppaani menossa ja etsin sen mainostelineen, pari ohikulkevaa rouvaa totesivat toisilleen: ”On noi aika vaarallisia noi ständit.” Juu, on tosi vaarallista, että pääsin ruokaostoksille!

Toki todella kapeilla jalkakäytävillä kaikki esteet (mukaan lukien polkupyörät ja kukkaruukut) ärsyttävät ja häiritsevät. Mutta jos on leveä jalkakäytävä, ei seinän vieressä olevista A-ständeistä ole mitään haittaa – päinvastoin. Oma ehdotukseni Helsingin rakennusvirastolle on, että A-ständeillä tulisi olla tietty paikka, mihin sen saa laittaa. Siis niin, että yritys laittaa mainostelineensä aina tasan tarkkaan samaan kohtaan. Näin se taitaa tälläkin hetkellä yleisimmin olla (ainakin se lähikauppa löytyy ständin perusteella joka kerta). Ehkä muutkin näkövammaiset kuin minä ja joku kaverini tajuaisivat, että niistä on myös apua, jos ne ovat aina varmasti samoilla paikoilla.

Tämän mielipiteenilmauksen jälkeen voinen varautua julkiseen lynkkaukseen näkövammaispiireissä. Eipä olisi ensimmäinen kerta.

Verkkokysely löytyy tästä likistä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Virkistävä kommentti ja näkökulma! Toivottavasti kaupunki ja liikkeet ottavat tämän huomioon.

Anonyymi kirjoitti...

En ole koskaan asiaa noin ajatellut kun olen töissä nostanut ständejä pihalle. Mutta silti tulee kyllä samaan kohtaan nostettua. Olen tässä miettinyt kaupantäti kun olen että miten näkövammaisia pitäisi ohjata jos sellasia sinne eksyisi? Pitääkö höpöttää koko ajan jotta toinen tietää mihin mennään? Vai mitä teen? Ja toinen askarruttava asia on pyykinpesu. Tai tarkalleen ottaen pyykin lajitteleminen. Mistä tiiät missä asteessa mikäkin pestään ja mitkä vaatteet voi laittaa yhtä aikaa ettei valkoisesta mekosta tule punaista?
T. Kaupan"täti"

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvä näkökulma! En ole tullut ikinä ajatelleeksi asiaa tuosta näkökulmasta, sillä minulle standit ovat olleet aina vain riesa ja hidaste. Leveillä kaduilla niistä ei tosiaan ole yhtä paljoa haittaa, kuin kapeammilla, joilla niitä saattaa olla jopa useita aivan peräjälkeen. Jospa standien kokoon / sijoitteluun löytyisi jokin toimiva ratkaisu, joka miellyttäisi kaikkia ja muutkin oppisivat ehkä hyödyntämään niitä maamerkkeinä :-)