keskiviikkona, marraskuuta 05, 2014

Tekniikka ja kuinka se petti

Pinin tänään urheiluakatemian fyrkkavalmennus-ryhmässä, jonka tarkoitus oli tarjota apua ja tukea sponsorihankintaan, oman "myyntiesitykseni". Ajattelin, että parhaiten menee, jos en tarvitse suuresti apua neukkarin koneen käyttöön. Siispä tallensin ilmaisesta ruudunlukuohjelmasta NVDA:sta itselleni version muistitikulle, jonka avulla saan Windows-koneet puhumaan. Varmistin aamulla vielä, että NVDA lukee Powermointin tekstit ja toimii noin ylipäänsä niin kuin pitää. Kaikki tuntui olevan kunnossa. 

Kun minun vuoroni sitten tuli pitää oma esitykseni, onnistuin käynnistämään NVDA:n oikein mallikkaasti. Avasin esitykseen liittyvän videon, mutta sepäs ryökäle ei suostunutkaan aukeamaan ko. koneella, tiedostomuoto oli väärä. Ehkä olisin löytänyt ohjelman, jolla sen olisi saanut auki, mutta olimme jo muutenkin aikataulusta jäljessä, joten en lähtenyt kaivamaan. 

Powerpoint aukesi sitten ongelmitta. NVDA ei kuitenkaan vaivautunut lukemaan kalvoistani mitään, vaikka aamulla kotona luki kaiken. Tarkistelin asioita etukäteen juuri siksi, että kirjoitanko itselleni muistiinpanot vielä johnkin muualle tai opettelenko esitykseni vaan riittävän hyvin ulkoa, mutta koska aamulla kaikki oli kunnossa, en tehnyt kumpaakaan. Lopulta jouduin kuitenkin pitämään esityksen ulkomuistista ja välillä vähän varmistelemaan, että vaihtuihan se kalvo... 

Kun sitten esitys oli ohi ja suljin asioita, ei NVDA suostunut puhumaan enää mitään eikä edes sammumaan näppäinkomennoilla. Lopulta en ole varma, sainko sen sammutettua, vai jätinkö seuraavalle käyttäjälle kivan pienen yllärin odottamaan. Tikulta käynnistetty NVDA nimittäin jää päälle, vaikka muistitikun irrottaisikin, jos sitä ei sammuta. 

On ihan hienoa, että minullakin on mahdollisuus käyttää teoriassa mitä vaan konetta. Nyt kuitenkin tekniikka vähän petti. Hyvä sinänsä, että se kävi nyt, kun pidin esitystä muille fyrkkavalmennettaville, eikä silloin, kun olen jonkun mahdollisen tulevan sponsorin pakeilla. Ehkä vielä varmistan asioiden toimivuuden mooooneen kertaan ja teen pari varasuunnitelmaa ennen sitä. @

Ei kommentteja: