torstaina, kesäkuuta 18, 2015

Vaatteita, tuunausta ja värejä

Kävin eilen ostamassa kesävaatteita, koska edellisten sitä laatua olevien vaatteiden hankkimisesta on joku 3-5 vuotta ja vanhimpien… No, en varmaan kauheasti valehtele, kun sanon 10 vuotta. Monet ovat siis eläneet jokseenkin elinkaarensa loppuun ja tietysti vielä samaan aikaan.

Mukaan tarttui esimerkiksi toppi H&M:stä. Mietin jo kaupassa, että se on vähän liian pitkä ja tuleekohan juurikaan käytettyä. Ostin kuitenkin, koska nyt kerta halvalla sai (jep jep) ja väri oli kiva (niin). Mietin toppia sitten kotona lisää. Pituus on melkein suorastaan tunika, ehkä sellaiseksi tarkoitettukin? Minä kaikesta huolimatta pitäisin enemmän ehkä vähän lyhyemmästä topista. Pähkäilin vaihtoehtoja lyhentämisestä lähtien, kunnes keksin.


Farkkujen kanssa pitkä toppi on vielä ihan ok, mutta tarkoitus olisi kuitenkin käyttää sitä ja shortseja. Silloin vähän lyhyempi saisi olla. Tänään ryhdyin tuumasta toimeen. Taittelin toiseen sivusaumaan laskoksia, ompelin muutamalla pistolla kiinni ja siinä se on: tuunattu, vähän lyempi ja ainakin vähän erilainen toppini.En taas tiedä, miten yvin tämä kuvaaminenonnistui. Lähinnä mietin, miten hyvin toppi näkyy sieltä helmasta,jossa muutoskin tapahtui. Sitäkään en tiedä, miten hyvinvärit näkyy – TapTapSee sanoi toppiamustaksi, mutta vihreä se on (tai niinkaverini kaupassa kertoi ;) ).

Näiden vaateostosten myötä mietin taas värejä. Lähinnä sitä, mitkä värit sopii yhteen. Olen nähnyt värejä viimeksi 2004 ja pitkään sen jälkeen luotin kovasti värimuistiini ja -tajuni. Erityisesti minua arvelluttaa nyt ostamani limenvihreät shortsit: minkä värisiä yläosia niiden kanssa voi muka käyttää?

Olen sokeana yhdistellyt värejä suhteellisen rohkeasti ja luottanut oikeasti värimuistiini ja käsitykseeni siitä, mitkä sopii yhteen. Joskus olen etukäteen kuullut ihmisiltä, että valitsemani värit eivät voi toimia yhdessä, mutta lopputuloksen nähtyään (kuten villasukat) he ovatkin todenneet niiden sopivan, kuten hyvin vahvasti tiesin. Enää näkemykseni ei ole niin selkeä. Ihan viime aikoina olen enemmän ruvennut kyselemään muiden mielipidettä siitä, mitkä värit sopivat yhteen. Tietysti jotkut perusjutut on helppoja, että valkoinen ja musta sopii minkä tahansa kanssa. Mutta heti siitä eteenpäin meneekin jo vähän haastavammaksi.

Rupesin nyt suorastaan kaipaamaan jotain väripankkia, josta voisi tarkistaa, mitä värejä kannattaa yhdistellä keskenään. Tietenkään absoluuttista totuutta väreistä ei voi kukaan sanoa, mutta saisipa edes jotain raameja sille, mitä tekee, ettei ihan hirveän riiteleviä yhdistelmiä tekisi. Esimerkiksi ne limet shortsit: valkoista tai mustaa, mutta mitä ihmettä muuta? Oranssia? Vaaleansinistä?

Edit: Ei se kuvaaminen sokkona mitään helppoa ole! Aion kuitenkin vielä yrittää ottaa sellaisenkin kuvan, jossa näkyykin toivottu asia... Lian lyhyt käsivarsi minulla, näemmä.


Edit2: No nyt on kuva, josta toppini tuunaus ilmennee paremmin. Jätän nuo vanhat kuvat muistoksi siitä, ettei se aina ihan ensimmäisellä osu. :)

Kunnon kuva tuunatusta topista
Tässä kuvassa TapTapSee tulkitsi topin tumman siniseksi. Mahdankohan luottaa enää kaverini vihreään ollenkaan?

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Öh... Ensimmäinen kuva rajautuu napaan, toisessa näkyy rinnankorkeudelta ylöspäin. Helma jää vähän arvoitukseksi. ;)
Ja jos noista kuvista pitäisi väri määrittää, niin mustaksi minäkin väittäisin.

Väripankki olisi kyllä kätevä myös tyylitajuttomille näkeville, kuten meikäläiselle. :D

Ronja kirjoitti...

Näin minulle Facebookissakin jo kerrottiinn ja sitä itsekin arvelin. ;) Ei se niin helppoa taas ollutkaan, tämä kuvaaminen! Mutta yritän.

Anonyymi kirjoitti...

No yrittämättä ei voi onnistua. ;)

Ja uusin kuva kyllä vihertää, älä nirhaa kaveriasi. :D Kovin tummanvihreä vain on, siksi varmaan näytti mustalta.

Anonyymi kirjoitti...

Musta tai melkein musta on toppi minustakin. Kyse voi hyvinkin olla vain kuvien valotuksesta. Jokin aika sitten netissä kiersi kuvia raidallisesta mekosta, jonka eri ihmiset näkivät aivan erivärisenä. Toki vain tietyt väriparit saivat ääniä. Minä näin sen kuvan selityksen mukaan samoin kuin luonnossa, mutta paitsi että ihmiset eivät näe värejä aivan samoin, siinä tapauksessa kuvalla ja katselulaitteellakin oli paljon väliä.

Limen värisistä shorteista piti sanomani: luultavasti yrittäisin yhdistää ne ensisijaisesti tummanruskeaan, mustaan ja valkoiseen. Jos kuitenkin haluaisin leikkiä väreillä, violettikin kuulostaisi hyvältä. Värien yhdistelyssä on kyllä jonkinlaisia hyviä ohjenuoria, mutta silti ne ovat pitkälti makuasioita. Yksi ystäväni yhdistelee hyvin rohkeasti värejä. Joskus valinnat väjän hämmästyttävät, mutta useimmiten ne ovat vain piristäviä. Hän on aika tumma, ja hyvinkin värikäs vaatetus näyttää loppujen lopuksi hänelle sopivalta. Värithän ovat myös kulttuurisidonnainen juttu. Värit, joita suomalaiset pitävät ruskeana, punaisena, oranssina ja keltaisena, eivät olekaan joka maassa aivan samat, vaan voidaan niputtaa useampi meikäläinen väri saman nimen alle. Se tuntuu oudolta, kun itse mieltää ne ihan eri väreiksi. No, eskimoilla on muistaakseni monta erilaista valkoista.

Sandra Lamppu kirjoitti...

Hauskaa, mie oisin ympännyt kans limen kanssa violetin ja ruskean. Miksei myös jotain viininpunaista tai tuon tummanvihreän topin. Ja tumma turkoosi on minun maun mukaan kans hyvä limen kanssa.
Monesti maalatessa olen miettinyt,että ehkä värien kanssa vaikeinta on jotenki se, että kuhan oikia sävy löytyy niin ihan hullunkuriset värit voivat kulkea kimpassa.

Sandra Lamppu kirjoitti...

Tai anteeksi, tumman turkoosi /sininen tuo toppi taitaa kuvan mukaan olla :) heh..

Anonyymi kirjoitti...

Värit näyttöruudulla ovat usein jotain muuta kuin luonnossa tai painokuvassa. Eri laitteiden ruuduilla sama esine kuvassa saattaa näkyä erivärisenä. Esimerkiksi eräät IKEAN valmisverhot olivat netissä joko punaiset tai lilat riippuen katsoiko puhelimella vai tietokoneella (en muista kummanlaiset olivat kummassa ja kumpi oli lähempänä totuutta).

Eli kuten sanottu, väri on suhteellinen käsite.

Unuhi Nuiʻi kirjoitti...

Varit on muuten kanssa yllattavan paljon muoti- ja kulttuurisidonnaisia. Kun asuin Italiassa, usein sorruin sellaiseen kuolemansyntiin kuin tumman sinisen ja mustan kaytto samaan aikaan. Monessa muussa maassa taitaa olla ok variyhdistelma, mutta ei siella. Mutta tummansininen ja musta tai sininen ja harmaa nayttaa liian samanlaisilta. Grr. Lopputulos oli karsia kaikki siniset vaatteet pois, ja vaatekaappi oli lahinna mustaa ja tummanharmaita ja muutama paita tai huivi jotain kirkasta varia.
No, opetellaan nyt sitten viimein olemaan rohkeampi varien suhteen. :) joskus on sitten 10 erilaista vihreeta paalla samaan aikaan.
Joku varien identifiointiohjelma vaitti etta mun mustat kissat on "hunter green".