keskiviikkona, syyskuuta 14, 2011

Musiikkitalo korkattu, ja muita kuulumisia

Kävin perjantaina Musiikkitalossa ensimmäisen kerran, uudestaan heti sunnuntaina. Ensimmäisellä kerralla olin kuuntelemassa Sibeliusakatemian orkesteria ja Pekka Kuusistoa (opiskelijalippu 11 euroa, ei paljon päätä huimaa) ja sunnuntaina Apokalyptikaa (Mikaelin pikkuveli ei halunnutkaan lähteä – en tajua - ja sain siis hänen lippunsa). Molemmat konsertit olivat isossa salissa, Siba ilman äänentoistoa ja Apokalyptika sitten äänentoiston kanssa.

Musiikkitalon akustiikkaa on jo hyvin moni kehunut, mutta minunkin pitää hiukan: se on mahtava. Finlandia-talossa ääni jäi jotenkin tunkkaiseksi matkan varrelle, mutta Musiikkitalossa se pääsi soimaan hyvin. Perjantaina istumapaikkamme eivät olleet ehkä mitkään parhaat, istuimme orkesterin takana parvella. Etenkin Markus Linbergin viulukonsertossa tuli ajatelleeksi, että sooloviulu olisi saattanut kuulua paremmin vähän eri paikoille.

En ole erityisemmin kuunnellut Apokalyptikaa, mutta olen nähnyt herrat jopa kerran aikaisemmin livenä. Pidän kovasti heidän instrumentaalikappaleistaan. Minua kuitenkin hämmentää, miten paljon sellot voivatkaan kuulostaa sähkökitaroilta. Heillä on kuitenkin aivan selvästi soittotekniikat hallussa. Edvard Griegin Vuorenpeikkojen tanssi kiihtyi hyvin paljon, enkä ymmärrä, miten sen teeman edes saattoi soittaa niin nopeasti.

Musiikkitalossa on kai joka kerroksessa seinällä kohokartta. Yhtä karttaa vähän hiplailin, mutten oikein tajunnut siitä mitään. Varmaan jos rauhassa olisi sitä saanut tutkia, olisi paikat alkaneet hahmottua. Kohokartoissa yleensäkin on vähän sellainen huonompi puoli, että niistä ei ihan niin äkkiä ota selkoa kuin mustavalkokartoista. Musiikkitalosta tehdään myös sanakartta, mutta vielä se ei ole valmistunut. Jotain opasteraitoja lattiassakin meni, mutta niistä en tiedä sen enempää. En osaisi liikkua siellä yhtään yksin. Eikä perjantaina oppaananikaan ollut henkilö meinannut löytää mihinkään, kun paikat oli hassusti merkattu.

*******

Tänään oli minula englannin kuuntelu. Suurin osa on kuunnellut sen jo eilen, mutta koska kirjoitan sen lyhyenä, oli minulla eri kuuntelukin.

Olin ajatellut jo eilen aamuni niin, että lähden 10.30 bussilla kotoa ja ehdin siis aamulla hyvin lukea ja kaikkea. Ajattelin, että minun pitää olla koululla 11.30. Siinä hiukan kymmenen jälkeen tajusin yhtäkkiä, että minun kuuntelunihan alkaa yhdeltätoista, joten koululla pitäisi olla noin 10.30. Soitin taksin.

Taksikuski kysyi, onko minulla kauhea hoppu. Vastasin myöntävästi. Silti se jäi pihaan naputtelemaan navigaattoriin osoitetta ja ihan rauhallisesti pohtimaan, mitä kautta hänen kannattaisi lähteä ajamaan. Ei pelkkä navigaattori edes riittänyt (”Mä en ihan osaa käyttää tätä aparaattia”), vaan hän kaivoi esiin myös oikean kartan. Minä olin ihan hermona, koska oli noin 12 minuuttia aikaa ehtiä Myllypurosta Kallioon.

Juoksin portaat neljänteen kerrokseen ja kielistudion ovella kuunteluani valvova opettaja kysyi: ”Moi Ronja, haluatko sä tulla jo nyt sisään?” Niin. Miksi kummassa minulla olikaan niin kiire, kun kerta tiesin olevani ainut kuuntelija? Siihen jäi vielä oikein hyvin aikaa hieroa korvat, säätää laitteet toimimaan ja juoksennella pistekysymysteni perässä.

Oli kummallista olla ainut kuuntelija kielistudiossa. Istuin takarivissä, koska se oli ainut paikka, jossa tietokoneen sai seinään. Opettajakin naureskeli sille, että muuten täysin tyhjä kielistudio, mutta takanurkassa yksi tyyppi.

Kuuntelu tuntui kohtalaisen helpolta, vaikka vähän minä myös arvailin enkä oikeasti osaa sanoa, olenko vastannut jotain aaivan muuta.

*******

Kävin viikonloppuna myös Turussa. Meillä oli kesäleiriohjaajien virkistysviikonloppu, jossa ei ollut kuin ehkä puolet ohjaajista, ei tainnut ihan sitäkään olla. Kävimme Tuli on irti –näyttelyssä, joka oli minusta oikein hauska kokemus. Mitähän siitä sanoisin? Kannattaa käydä. Mukavan toiminnallinen ja interaktiivinen pläjäys. Pelastimme palavasta kerrostalosta hyppiviä ihmisiä.

*******

Filosofian kirjoitukset maanantaina. vielä lukematta yksi kirja kokonaan, toisesta noin 2/3. En suosittele tätä yo-kirjoituksiin valmistautumistyyliä kenellekään.

*******
Ostin kaveriltani käytetyn iPhonen. Vanha puhelimeni alkoi jo hajota käsiin. Jossain on sanottu iPhonen käytön olevan hauskaa – allekirjoitan väitteen täysin. Se ei tosin ole puhelimena mikään kätevin, ensin kun täytyy avata puhelinsovellus… En minä vielä kyllä sitä käytäkään kovin sujuvasti, että ehkä tämä tästä vielä. Puhelua en osaa katkaista muuten kuin todella monimutkaisin kommervenkein ja puoliksi tuurilla, niinpä tänäänkin olen tainnut jättää jo parin eri ihmisen vastaajaan kummallisia tyhjiä viestejä.

5 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Mistä ´löysit niitä kohokarttoja? Me yritimme kaverin kanssa etsiä lauantaina, mutta emme löytäneet.

Senni kirjoitti...

Moi! :) Olen nyt lukion kakkosella ja mietin, mitä minun kannattaisi kirjoittaa. On niin monta varteenotettavaa vaihtoehtoa, etten osaa päättää. Kielistä olen tullut selvyyteen, että kirjoitan englannin, ruotsin ja saksan, mutta reaaliaineiden kohdalla kirjoitukset ovat vielä yksi kysymysmerkki: kirjoittaisinko psykologian, filosofian, terveystiedon vai yhteiskuntaopin? Kun en oikein vielä tiedä mitä menisin opiskelemaan lukion jälkeen.

Mitä kaikkea sinä olet kirjoittanut YO:ssa ja mitä aiot mennä opiskelemaan lukion jälkeen?

T. Senni

Ronja kirjoitti...

Sari, en osaa mitenkään kovin tarkkaan sanoa, Mikael vaan vei minut sen kartan luokse... Mutta tulimme jostain ovesta sisään, kävelimme portaat alas siihen pääaulaan ja kartta oli vasemmalla. Siinä seinässä taisi olla myös mustavalkokarttoja. Toisessa kerroksessa sitten kartta löytyy sen käytävän alkupäästä, joka vie parville (näin sanoi Mikael).

Senni, kauheasti noita kieliä. :D Minä olen kirjoittanut matikan, historian, yhteiskuntaopin ja äidinkielen, vielä on siis filosofia ja englanti jäljellä (ja äikän uusinta, koska tahdon korottaa arvosanaa). Aion hakea keväällä ensisijaisesti viittomakielentulkkikoulutukseen, mutta haen myös yliopistoon käytännölliseen filosofiaan ja varmaan sosiologiaan, kirjallisuutta ja historiaakin olen vakavasti harkinnut. Todennäköisesti siis hommaan jonkun humanistikoulutuksen, jolla ei työllisty ikinä.

Ronja kirjoitti...

Sari, ainakin Musiikkitalon toisessa kerroksessa opasteraita vie kohokartan luo. Viime torstaina siellä ollessani tutkin karttoja vähän tarkemmin ja voin sanoa, että eivät ole mitenkään parhaiten onnistuneet kohokartat.

Ilkka Pirttimaa kirjoitti...

Terve! Löysin blogiisi twitter-vinkin perusteella. Vieläkö käytät iPhonea? Olisi mukava kuulla lisää, kuinka hyvin mobiililaitteet toimivat ja mitä parannettavaa olisi.