sunnuntaina, syyskuuta 16, 2012

Syksy on käynnistynyt

On vierähtänyt aika melkoisesti siitä, kun viimeksi olen blogiani päivittänyt. Muutenkin viime aikoina (aika pitkällä katsantokannalla) blogin päivitystahti on vaan harventunut harventumistaan, niinpä olen jo harkinnut koko bloggaamisen lopettamista. Nyt kuitenkin vähän viimeaikaisia kuulumisia.

*******

Yliopisto-opinnot ovat käynnistyneet tällä viikolla kunnolla. Ainakin nyt vielä ensimmäisten luentojen perusteella suomen kieli on kiinnostava opiskeluala. Ainut mietityttävä asia opinnoissa tällä hetkellä on ihmisiin tutustuminen. En lopppujen lopuksi ole kovinkaan sosiaalinen ihminen – tai olen, jos joku muu tekee aloitteen. Minulle aloitteen teko ja aivan turhanpäiväinen smalltalk on haastavaa. Aloitteellisuutta tietysti vaikeuttaa se, etten löydä ihmisiä, mutten oikein osaa ryhtyä juttelemaan edes luennolla viereen istuvien tyyppien kanssa, elleivät he aloita.

Tähän mennessä en ole oikein tutustunut kehenkään. Jotkut saatan tunnistaa äänestä ja niiden kanssa tulee vaihdettua muutama sana, mutta suurimmaksi osaksi olen aika yksin. Tuntuu siltä, että todella monet ovat jo tutustuneet ihmisiin niin, että ovat ehtineet saada ihan kavereitakin. Minä tunnen oloni vielä melko ulkopuoliseksi, mutta toivon tilanteen tasaantuvan tässä ajan myötä.

Meillä on yllättävän vähän mitään pakollista kurssikirjallisuutta, suositeltavaa oheislukemista kuitenkin löytyy. Olen hankkinut niitä oheislukemistoksi suositeltavia kirjoja, jotka ovat näkövamaisten kirjastossa Celiassa. Muutoin taidan pärjätä aika hyvin ilman kirjatilauksia sieltä. Monisteita sitten meillä käytetäänkin aika paljon. Suurin osa niistä löytyy netistä sähköisessä muodossa, joten niidenkin lukeminen onnistuu – kuten luentokalvojen, jotka melkein jokaisella kurssilla on netissä jo ennen luennon alkua, jotkut opettajat laittavat vasta luennon jälkeen.

*******

Olin pitkästä aikaa harjoitusleirillä, kun tammikuun jälkeiset leirit ovat syystä ja toisesta jääneet väliin. Tämänkertainen leiri oli paralympiakomitean nuorten leiri ja meitä urheilijoita oli siis useista lajeista javammaluokista. Tämä tarkoitti käytännössä leirin ohjelmassa sitä, että illalla oli koko porukalle yhteisiä palauttavia harjoituksia, joissa pääsi vähän kokeilemaan muitakin lajeja. En tiedä, mitä aiemmilla leireillä on yhteisissä harjoituksissa tehty, koska tuo oli ensimmäinen paraleirini, jolle pääsin. Nyt pelattiin pyörätuolikorista ja yleisurheilijoiden järjestämässä harjoituksessa tehtiin aitakävelyä (pyörätuoliurheilijat jotain muuta – en tiedä, mitä) ja heiteltiin turbokeihästä.

Joskus pienenä olen leikkinyt koristuolilla, mutta nyt ensimmäisen kerran oikeasti käytin sellaista. Ensin vähän mietitytti, mitä mahtaa tulla sokkona koriksen pelaamisesta, mutta kyllä se ihan sujui ja hauskaa oli. Seuraavana päivänä oli hartiat jumissa niin, että huomasi tehneensä niillä jotain. En tiedä, kipeytyivätkö ne siitä kelaamisesta vai siitä, kun heittelin ennen korispelin alkua ihan vaan paikaltani koreja (olin siinä aika haka). Pyörätuolikoriksesta ja muusta tuolin käytöstä - mm. kelasin tuolin liikuntasalista ulkokautta paikkaan, johon ne piti palauttaa - tuli sellainen luottamus, että jos joskus joutuisi jonkin onnettomuuden takia joksikin aikaa istumaan pyörätuolissa, sillä liikkuminen onnistuisi myös sokkona. Keksin senkin, mitä urheilulajia voin harrastaa, jos onnistun vammauttamaan itseni tuplavammaiseksi - varasuunnitelma on tietysti oltava jo valmiina. Viimestään Viimeistään silloin minusta tulisi kuulantyötäjä/keihäänheittäjä.

Tämä leiri palautti minut maanpinnalle, kun penikat kipeytyivät kunnolla ensimmäisen kerran sitten tukipohjallisten hankkimisen jälkeen. Ehkä jalkani eivät vaan kestä peräkkäisinä päivinä isoja juoksumääriä, kun ne vaivaavat joka leirillä. Täytynee seuraavilla leireillä vähän yrittää miettiä treenien järjestystä sen mukaan, että välissä tekee vähemmän juoksuja. Mutta nyt ainakin olen varma siitä, että aion treenata seuraaviin paralympialaisiin Rioon 2016. Katsotaan sitten parin vuoden päästä uudestaan, olenko edelleen yhtä motivoitunut…

3 kommenttia:

Rikkokiri kirjoitti...

Voi älä ihmeessä lopeta bloggaamista! Kirjoituksiasi on niin mielenkiintoista ja nautinnollista lukea. Internetin blogimerin kokisi suuren menetyksen, jos lopettaisit.

Toivottavasti tutustut kurssikavereihisi pian. Tunnistan hyvin tuon fiiliksen, joka sinulla on small talkin aloittamisesta käytännössä tuntemattomien ihmisten kanssa. Itselläni on sama fiilis ja siksi uusiin ihmisiin tutustuminen tuntuu usein vaikealta. On vaikeaa, mistä aloittaisi keskustelun (mieluiten mielekkään sellaisen) ihmisen kanssa, josta ei tiedä oikein mitään.

Tsemppiä opintoihin ja paraolympialaisiin treenaamiseen! :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä Rikkokirin kanssa: Älä lopeta bloggaamista. Juttujesi perusteella näkevä on saanut hyvän käsityksen siitä, mitä on olla sokea ja miten sokeana pärjää näkevien maailmassa.

Omana opiskeluaikanani kauan sitten samalla latinan kurssilla oli kolme sokeaa, jotka taisivat tuntea toisensa jo ennestään. He tuntuivat saavan hyvin kontaktia näkeviin siten, että rupesivat juttusille erilaisissa opastus- ja auttamistilanteissa. Minäkin talutin heitä milloin minnekin Porthanian ja päärakennuksen maisemissa. Domus Academicassa Leppäsuolla asui yksi sokko, joka ulkoilutti opaskoiraansa läheisellä kalliolla ja piti samalla itse tupakkitaukoa. Hän tuntui saavan paljon ystäviä, kun kävely Domukselta yliopistolle oli noihin aikoihin näkevällekin haaste. Rautatieaseman ympäristö oli yhtä rakennustyömaata, kun Makkarataloa ja Asematunnelia rakennettiin. Aina hänellä näytti olevan joku käsipuolessa opastamassa.

Kristiina kirjoitti...

Peesaan edellisiä: Älä lopeta! Minä ainakin luen mielelläni kuulumisiasi, vaikka megaharvoin kommentoin mitään. Päivitä sitten vaikka vähän harvemmin jos siltä tuntuu.. Mukavaa syksyä!