perjantaina, helmikuuta 05, 2016

Videopostaus: Apuvälinekavalkadi

Nyt, kuulkaas! Videopostaus!

Jo varmaan blogini ammoisista ajoista, 2008, minun on pitänyt esitellä käyttämiäni apuvälineitä. Parempi kai sekin myöhään kuin...

Kuvasin tämän videon jo noin vuosi sitten, viime maaliskuussa. Sen julkituominen vaatikin sitten näemmä vähän pidemmän ajan. Tässä välissä olen esim. oppinut käyttämään Macia paremmin, joten videon editoiminen iMoviella onnistui jokseenkin. Tarvitsin kyllä (ainakin vielä) myös näkevää apua, mutta tässä se nyt on!

GoPron huonon äänenlaadun takia äänet on äänitetty erikseen Zoomillla. Jossain kohtaa unohdin kiikuttaa Zoomia mukanani, joten vähän kauempaa sitten puhe kuuluu. Mutta pitäisi kuulua.

7 kommenttia:

Liiolii kirjoitti...

Hyvä video, tuli mullekin uusia apuvälineitä (vaikka koulutuksen puolesta mun pitäisi periaatteessa monia tuntea), mm. nestepinnan tunnistin ja se Samusung-skannausteline.

Eetu kirjoitti...

On mielenkiintoinen hyvä video. Enemmän apuvälineitä kuin mulla, mun tietty kaikki kuulon apuvälineitä kuitenki.
Tietokoneen ruudunlukuohjelmia olen päässytkin kokeilemaan itsekin, pikanäppäimiä saa tosissaan opetella, mutta nehän onkin käteviä näkevällekin :)

Ronja kirjoitti...

Liiolii, en ylläty, että Samsungin skannausalusta oli vieras. :) Se ei ole kovin yleinen. Toki nykyään täysin vastaavia telineitä löytyy myös iPhonelle ja selaisiakin, jotka ovat riippumattomia puhelimesta.

Ettu, joo, varmaan näkövammaisena tulee käytettyä useampia apuvälineitä. :) Todellisuudessa en varmaan edes viikottain käytä läheskään kaikkia tässä esittelemiäni välineitä.

Marko Suvila kirjoitti...

Kiitos mahtavasta videosta. Tuo kameran kuvakulma toimii todella hyvin apuvälineiden esittelyssä. Paljon tarttui uutta asiaa.

Miten näkisit kuinka tärkeää on, että äänipalaute on suomenkielistä?

Olen muutamassa yhteydessä väläytellyt ideaa, että pitäisikö julkisella rahalla kehittää avoimeen lähdekoodiin perustuvat puheohjaus ja puhesynteettisaattorikirjastot. Jotkut startup yritykset voisivat hyödyntää niitä ilman että heidän täytyisi sijoittaa paljon pääomaa kaupallisiin ratkaisuihin.

Janica Kärpänoja kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta vieosta! Teen siis opinnäytetyötä juuri apuvälineistä, vähän eri kohderyhmä mutta myös monet näkövammaisten käyttämät apuvälineet ovat mukana. Aika paljon oli tuttuja juttuja mutta oli kiva nähdä niitä myös käytännössä käytettyinä eikä vaan kuvina, en esimerkiksi tiennyt mitä nestepinnanilmaisin oikeastaan sanoo/tekee" kun sellaista on vaan saanu pyöritellä käsissä ilman niitä nesteitä. Pystyykö sitä muuten säätämään, tuli vain mieleen, että osa ihmisistä kun haluaa esimerkiksi kahvinsa maitovaralla ja osa ilman ja muutenkin saattaa olla tarpeen täyttää eri kohtiin?

Ronja kirjoitti...

Hei, en ollut huomannut kommenttejanne! Kommentti-ilmoitukset menevät Gmailissani roskapostiin, joten välillä vähän jää näkemättä. :)

Marko, jos on puhepalautetta, pidän siitä, että se puhutaan suomeksi. Kyllä nyt jotkut asiat englanniksikin menevät, mutta kätevämpää ja helpompaa olisi, jos puhuttaisiin suomea. Kuitenkin näkövammaisissa on paljon ikääntyneitä, joilla ei välttämättä juuri ole kielitaitoa. Minullakaan se ei ole kovin hyvä, mutta joku lämpömittari nyt ihan menee, vaikka puhuukin englantia.

NVDA on avoimen lähdekoodin ruudunlukuohjelma, niin kai niillä on myös avoimen lähdekoodin puhesynteesi?

Janica: Kiitos kiitoksista. :) Helpoiten nestepinnan tunnistimen kanssa säätää "maitovaraa" pitämällä sitä vaikka kädessä ja siten eri korkeudella. Mutta on siinä myös olemassa (ainakin minun versiossani) sellainen muovipala, jota liikuttelemalla voi säätää, millä korkeudella laite alkaa piipata. Minulla on termosmuki, jota ei voi kaataa täyteen, koska muuten se läikkyy. Yleensä siihen kaataessani otan koko muovihärpäkkeen irti.

Unknown kirjoitti...

Hieno esittely noista apuvalineista. Samanlaisia ympari maailmaa pitkalle ;)
Mulla on kanssa noita kohopisteita keittiovalineissa niin loytyy oikeat napit ja saatimet, ja muutaman rivin pistekirjoitustaulu kulkee aina veskassa mukana, periaatteesta ja joskus kaytankin.
iPhone on mun kaytetyin laite, sen jalkeen iPad ja Macit. Nvda loytyy kanssa windows-lapparilta, mutta sen kanssa menee aina hermot.
multa loytyy myos puhuva rannekello ja apple watch (jossa voiceover) ja abacus... mika sen nimi onkaan? Helmitaulu? Milla lasketaan kasin, siina on tietty maara helmia useammassa rivissa seka ylhaalla etta alhaalla.
Ai joo, "opaskissa". Se kun aina haluaa auttaa mua kaikessa. Silla on pennusta asti ollut kaihi.